Festa sv. Vlaha u Bruxellesu: Svi povijesni gradovi imaju svog Parca, samo Sveti Vlaho ima svoj Grad (FOTOGALERIJA)
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.2°C
Vrijeme za 25.03.2023.
25.03.2023. Danas
Max. 17°C Min. 12°C
Vrijeme za 26.03.2023.
26.03.2023. Ned
Max. 17°C Min. 11°C
Vrijeme za 27.03.2023.
27.03.2023. Pon
Max. 14°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,9874
GBP
GBP
0,87940
USD
USD
1,0745
Festa sv. Vlaha u Bruxellesu: Svi povijesni gradovi imaju svog Parca, samo Sveti Vlaho ima svoj Grad (FOTOGALERIJA)
06.02.2023 | Dubrovačko-neretvanska županija
MATICA HRVATSKA U SURADNJI SA ŽUPANIJOM

Festa sv. Vlaha u Bruxellesu: Svi povijesni gradovi imaju svog Parca, samo Sveti Vlaho ima svoj Grad (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: DNŽ
Kao i u Gradu, organizatori proslave su prethodno napravili i uputili proglas kojeg su potpisale ovogodišnje festanjulke u Bruxellesu Lada Jurica i Ana Dileo

Pod geslom ~ Svi povijesni gradovi imaju svog Parca, samo Sveti Vlaho ima svoj Grad ~ i ove godine ogranak Matice hrvatske u Bruxellesu u suradnji s Dubrovačko–neretvanskom županijom i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji organizirali su proslavu Feste svetog Vlaha u Bruxellesu.

 

Na Festi su sudjelovali Veleposlanik RH u Kraljevini Belgiji Joško Paro, stalna predstavnica RH pri EU Irena Andrassy, župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima te mnogi drugi diplomati i predstavnici EU institucija i regija. 

 

Kao i u Gradu Sv. Vlaha, organizatori proslave su prethodno napravili i uputili proglas kojeg su potpisale ovogodišnje festanjulke u Bruxellesu Lada Jurica i Ana Dileo. Svečana misa održala se u hrvatskoj katoličkoj misiji, a predvodio ju je fra Tomo Anđić. Ispred Katedrale Sv. Mihaela i Gudule pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku. Proglas je uz festanjule pročitao doajen Katedrale o. Benoit Lobet te je potom pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Prigodne darove i golubice mira donijele su djevojčice obučene u konavosku narodnu nošnju.

 

Barjak sv. Vlaha i hrvatsku trobojnicu na otvaranju su nosili Ivica Sršen i Andrija Dominiković. Poseban dojam ostavili su zaposlenici Dubrovačko-neretvanske županije obučeni u konavosku i primorsku nošnju. Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred grličanja. Prethodno je predsjednik Matice hrvatske u Bruxellesu Hrvoje Butigan pročitao i pismo upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha od dubrovačkog biskupa msgr. Roka Glasnovića. Po završetku otvaranja organizirana je tradicionalna Večeru od Kandelore u hrvatskom restoranu Maison d'Istrie koja je okupila brojne goste iz Bruxellesa. Na meniju su bili pršut i sir, makaruli šporki te rozata za desert.

 

Festa u Bruxellesu završava predavanjem gđe. Nelle Lonze „750 godina Dubrovačkog statuta“ u Veleposlanstvu RH u Bruxellesu. To bi bila i kruna obljetnice Dubrovačkog statuta koji spada u najstarije sačuvane statute u hrvatskim krajevima i jedan je od najvažnijih pisanih simbola Dubrovnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji