Četiri hrvatska biskupa na seminaru za nove biskupe u Rimu
potpuno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.5°C
Vrijeme za 26.09.2022.
26.09.2022. Danas
Max. 20°C Min. 18°C
Vrijeme za 27.09.2022.
27.09.2022. Uto
Max. 21°C Min. 17°C
Vrijeme za 28.09.2022.
28.09.2022. Sri
Max. 21°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,855149
GBP
GBP
8,572428
USD
USD
7,704645
EUR
EUR
7,519734
Četiri hrvatska biskupa na seminaru za nove biskupe u Rimu
22.09.2022 | Vijesti
DUBROVAČKA BISKUPIJA

Četiri hrvatska biskupa na seminaru za nove biskupe u Rimu

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka biskupija
Tema susreta bila je „Naviještati evanđelje u promijenjenoj epohi i poslije pandemije: služba biskupa“

Na drugom ovogodišnjem seminaru za nove biskupe održanom od 12. do 19. rujna u Rimu sudjelovalo je 179 biskupa iz cijelog svijeta, a među njima četiri hrvatska biskupa: kotorski biskup mons. Ivan Štironja, srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, dubrovački biskup mons. Roko Glasnović i zadarski nadbiskup koadjutor mons. Milan Zgrablić.

 

Tema susreta bila je „Naviještati evanđelje u promijenjenoj epohi i poslije pandemije: služba biskupa“. Svakog dana biskupi su zajedno slavili euharistiju kojom je predsjedao jedan od kardinala iz različitih dikasterija, a euharistijom u Bazilici sv. Petra u Vatikanu u petak, 19. rujna predsjedao je prefekt Dikasterija za biskupe kardinal Marc Ouellet. Nakon mise biskupi su se susreli s papom Franjom koji im je tijekom razgovora naglasio važnost četiriju blizina koje oni kao biskupi trebaju njegovati: blizinu s Bogom, blizinu s drugim biskupima, blizinu sa svećenicima i blizinu s narodom Božjim.

 

Okupljeni biskupi na seminaru su dublje promišljali o službi biskupa u kontekstu hoda sinodalne Crkve. Svaki radni dan imao je svoju temu o kojoj su nazočni biskupi slušali izlaganja i razgovarali, a teme su bile: Crkva u postmodernom društvu nakon pandemije; Dva prioriteta naglašena od Pape u hodu Crkve: obitelj i sveopće bratstvo; Svetost biskupa; Usavršavanje u vođenju. Jedna od podtema na susretu je bila i tema prevencije i nulte tolerancije zlostavljanja.

 

Biskupi pristigli iz 35 zemalja bili su smješteni kod Legionara Kristovih u centru Regina apostolorum. Najviše biskupa sudionika stiglo je iz južne Amerike, zatim iz sjeverne Amerike, Italije, Filipina, Španjolske, Francuske, Hrvatske, Slovenije i nekih drugih zemalja. Seminar za nove biskupe organizirao je Dikasterij za biskupe.

 

Četvorica hrvatskih biskupa posjetila su i Zavod sv. Jeronima gdje su se susreli sa svećenicima koji studiraju u Rimu, a rade u Vatikanu.

 

Seminari za nove biskupe u Katoličkoj Crkvi održavaju se svake godine u Rimu. Zbog pandemijskih razloga ove godine su održana dva seminara. Na prvom seminaru sudjelovao je oko 150 biskupa među kojima križevački vladika Milan Stipić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji