Maja Jakšić: Naša djeca očajnički trebaju i žele roditelje koji ih vode i pokazuju im put (FOTO)
potpuno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.7°C
Vrijeme za 03.12.2022.
03.12.2022. Danas
Max. 14°C Min. 10°C
Vrijeme za 04.12.2022.
04.12.2022. Ned
Max. 13°C Min. 10°C
Vrijeme za 05.12.2022.
05.12.2022. Pon
Max. 14°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,663618
GBP
GBP
8,786126
USD
USD
7,156933
EUR
EUR
7,534103
Maja Jakšić: Naša djeca očajnički trebaju i žele roditelje koji ih vode i pokazuju im put (FOTO)
26.09.2022 | Vijesti
CARITAS DUBROVAČKE BISKUPIJE

Maja Jakšić: Naša djeca očajnički trebaju i žele roditelje koji ih vode i pokazuju im put (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Caritas Dubrovačke biskupije
Psihoterapeutkinja Jakšić je kazala kako se nikad u povijesti nismo više bavili djecom, a djeca nam nikad nisu bila zapuštenija

Predavanje za roditelje o popustljivom odgoju pod naslovom ”Mater plače, ćaća viče” održala je u petak, 23. rujna u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku psihoterapeutkinja Maja Jakšić iz Splita. Predavanje je organizirao Caritas Dubrovačke biskupije u sklopu proslave Dana Caritasa koji se obilježava 24. rujna.

 

Psihoterapeutkinja Jakšić je kazala kako se nikad u povijesti nismo više bavili djecom, a djeca nam nikad nisu bila zapuštenija. Današnji roditelji misle da mogu i trebaju biti prijatelji sa svojom djecom i da im je glavna dužnost djetetu osigurati uspjeh.

 

Usredotočenost na sreću djeteta je najdestruktivniji trend suvremenog roditeljstva, ustvrdila je predavačica. Patetična praksa permisivnog roditeljstva se manifestira na mnoštvo načina: prijetimo u prazno, dajemo upozorenja o upozorenjima, prešutno toleriramo neprihvatljivo, opravdavamo nedopustivo, stalno smišljamo izgovore i okrivljujemo druge za neuspjehe svoje djece. Djecu učimo kako ne moraju raditi ono što ne žele ako vrište dovoljno glasno.

 

Predavačica je istaknula kako „naša djeca očajnički trebaju i žele roditelje koji ih vode i pokazuju im put“. Roditelj je dužan odrediti obiteljska pravila, postaviti jasne granice, provoditi posljedice, biti čvrst i dosljedan. „Svi vidimo da brod s našom djecom plovi u pogrešnom smjeru i da ga je gotovo nemoguće vratiti na pravi kurs. Moderno roditeljstvo se činilo poput progresivnog i revolucionarnog mjesta sve dok nismo postali žrtve vlastite permisivnosti.“

 

Nadalje je psihoterapeutkinja Jakšić govorila o tome kako je roditeljska popustljivost recept za nacionalnu i civilizacijsku katastrofu. Kazala je i kako su relativizam, egoizam i nepodnošljiva lakoća New Age duhovnosti rezultirali katastrofalnom formulom za djecu zbog načina na koji mi odrasli pristupamo životu i roditeljstvu. Primijetila je i kako na samrtnoj postelji nitko ne žali što nije imao više kvadrata, cipela i odgledanih serija, ali svi žale zbog premalo vremena provedenog s najvažnijim osobama u životu.

 

„Kako provodimo vrijeme s našom djecom, jedna je od rijetkih stvari nad kojima u roditeljstvu imamo uistinu kontrolu“, poručila je psihoterapeutkinja Jakšić ohrabrujući roditelje da se na ispravan način bave svojom djecom i njihovim odgojem, a to je veliki posao.

 

Nakon predavanja sudionici su imali prigodu postavljati pitanja, dati svoje komentare i podijeliti iskustva.

 

Moderatorica večeri bila je zamjenica ravnateljice biskupijskog Caritasa Marija Đurović, a sve okupljene, među kojima su bili ravnateljica biskupijskog Caritasa Sanja Šanje i suradnici biskupijskog Caritasa, pozdravio je i predsjednik Caritasa Dubrovačke biskupije generalni vikar mons. Ivica Pervan. Na kraju večeri sa par prigodnih riječi okupljenima se obratio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

 

Angelina Tadić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji