MASLINAR Kalendar radova u veljači
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.8°C
Vrijeme za 13.04.2024.
13.04.2024. Danas
Max. 25°C Min. 18°C
Vrijeme za 14.04.2024.
14.04.2024. Ned
Max. 24°C Min. 18°C
Vrijeme za 15.04.2024.
15.04.2024. Pon
Max. 22°C Min. 16°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,971600
GBP
GBP
0,854240
USD
USD
1,065200
MASLINAR Kalendar radova u veljači
03.02.2023 | Promo
PARTNERSKI ČLANAK

MASLINAR Kalendar radova u veljači

Autor: Libero Portal
Foto: Maslinar
U veljači je vrijeme da posadimo novonabavljene sadnice maslina, a kreće i gonijdba i rezidba. Evo savjeta kako to sve napraviti!

Sadnja

 

Vrijeme je da posadimo novonabavljene sadnice maslina, naravno sadnice moraju biti kupljene od ovlaštenog proizvođača sadnog materijala. Svaka sadnica mora imati svoj certifikat, odnosno potvrdu, tko je proizveo, kada, koja je podloga i na što je sadnica nacijepljena. Naša preporuka je da ne bi trebalo saditi ako je na bilo kojem dijelu stabljike oštećena.

 

Stabljika treba biti debela najmanje kao olovka, ravna i visoka preko 100 centimetara. Prve grane joj ne smiju biti niže od 50 centimetara od tla i naravno treba imati dobro razvijen korijen. Isto tako ne bi trebali robovati geometrijskom rasporedu sadnje, to je dobro ako se može, naročito kada budete razmišljali o navodnjavanju, ali kako naši kraški tereni nisu na svakom mjestu podobni za sadnju, onda ćemo sadnu jamu iskopati ondje gdje je najlakše i najpogodnije. Razmak između stabala trebao bi u intenzivnom uzgoju biti 4×4 metra, ali odmah moramo planirati i oblik uzgoja, kako im ne bi oduzimali životni prostor.

 

Rupe za sadnju je prema kalendaru radova trebalo iskopati još prošle godine, one su se tijekom ljeta prozračile, a trebalo je pripremiti i zreli stajski gnoj, kolac i vezice.

 

Dan prije sadnje dobro zalijte korijen, a sadnicu iz posude ili plastične vrećice – kontejnera izvadite pažljivo da bi se prilikom sadnje zadržala zemlja oko žila. Na dno jame stavimo određenu količinu organskoga gnojiva, nakon čega stavimo sloj zemlje, zatim sadnicu, ne preduboko, ali ne i preplitko i oko sadnice dobro nogama nabijemo zemlju, a pri vrhu dodamo KAN-a i opet na vrh stavimo zemlju.

 

Pri sadnji nemojmo zaboraviti napraviti i manju udubinu oko sadnice, za vodu, odnosno kišu. Uz sadnicu čvrsto stavimo štap, dobro ga nabijemo i privežemo i na kraju sve skupa obilato zalijemo vodom.

 

Gnojidba

 

Krajem drugog mjeseca počinje gnojidba dušikom, ako se radi o rodnoj maslini staroj desetak godina, preporučamo gnojidbu Ureom u količini od jednog kilograma, a ako se prihranjuje KAN-om, tada je potrebno za jednu maslinu dati dva kilograma, ali se to može podijeliti u dva obroka s razmakom od najmanje trideset dana.

 

maslinar u txt.jpg

 

Rezidba

 

Klima se promijenila, a s klimom i kalendar obavljanja agrotehničkih radova u masliniku. Tako je veljača postala idealno vrijeme za početak rezidbe, najprije ćemo početi s rezidbom starih stabala, a kada s njima završimo, onda ćemo krenuti s rezidbom i oblikovanjem krošnje mladih stabala. Ovakav raspored radimo zato što su mlade masline osjetljivije na mraz i poledicu, ako slučajno dođe, da su manje štete.

 

Mladim stablima ostavit ćemo osnovne grane koje željenom obliku krošnje najviše odgovaraju, ostale ćemo pažljivo ukloniti. Rezidbu obavljamo škarama i pilicom (namjerno ističemo „pilicom“, jer smo s pilanjem „u debelo“ završili tijekom i nakon berbe u jesen). Dobro je imati i «sidra», konop za natezanje i gumu koju stavimo oko grane masline, i kroz koju provučemo konop za natezanje, kako ne bi oštetili koru. Natezanje je potrebno radi usmjeravanja grana prema željenom obliku krošnje.

 

Odmah nakon obavljene rezidbe veće rezne rane treba namazati zaštitnim sredstvom i pokupiti i do najmanje grančice. Dobro je pored masline razastrti zastor i na njega bacati odsječene grane.

 

Za više maslinarskih savjeta i novosti kupite Maslinarski paket

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji