Super ideja za objed na Veliki petak, ali i inače!
1 kg bijele ribe (u Pjatancama smo koristili samo pagar ali mogu i vise vrsta druge ribe radi punoće okusa)
800 g patata
150 ml maslinova ulja
2 luka
1½ glavica česna
1 vezica petrusina
Sol
Papar
1 čaša bijelog vina
Patate izrežite na fete. Luk izrežite na listiće, dodajte česan i petrusin te lagano prodinstate.
Dodajte patate koje ste prethodno narezali na ploške. Podlijte vodom ili ribljim temeljcem da prekrijete patate. Kada su patate na 70 posto kuhane dodajte ribu koju ste izrezali na fete.
Podlijte s bijelim vinom i kuhajte dok riba ne bude gotova.
Kad je gregada gotova, pustite 10-ak minuta da odmori te je polijte s malo hladnog kvalitetnog djevičanskog maslinova ulja i servirjte uz čašu dobrog bijelog vina.