Sve dobre i loše strane kikirikija i što se događa u tijelu kada ga jedete
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
17.4°C
Vrijeme za 16.10.2021.
16.10.2021. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 17.10.2021.
17.10.2021. Ned
Max. 19°C Min. 13°C
Vrijeme za 18.10.2021.
18.10.2021. Pon
Max. 19°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,011999
GBP
GBP
8,888836
USD
USD
6,474707
EUR
EUR
7,511955
Sve dobre i loše strane kikirikija i što se događa u tijelu kada ga jedete
13.10.2021 | Lifestyle
ZDRAVLJE

Sve dobre i loše strane kikirikija i što se događa u tijelu kada ga jedete

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Ako volite grickati kikiriki važno je da ste svjesni potencijalnih rizika, ali i blagodati

Kikiriki je najpopularniji orašasti plod na svijetu, no je li jednako zdrav kao i drugi oraščići? U nastavku donosimo moguće negativne posljedice jedenja kikirikija, ali i jednu veliku korist.

 

Mogu utjecati na zdravlje jetre

 

Kikiriki možda je ukusan, ali može biti i otrovan. Naime često se uz njega nalazi i otrovna gljivica aflatoksin koja najviše obitava u vlažnim, suptropskim i tropskim klimama. Aflatoksin može jako štetiti zdravlju, može uzrokovati dugoročnu supresiju imunosnog sustava, bolesti bubrega i rak jetre.

 

Sadrže antinutrijente

 

Kikiriki prirodno sadrži fitičnu kiselinu, koja se može naći i u drugim leguminozama, odnosno, mahunarkama, orasima, sjemenkama i uljima. Nažalost ta kiselina u našem tijelu se ponaša kao antinutrijent, što znači da može inhibirati sposobnost organizma da apsorbira nutrijente poput cinka, željeza, kalcija, mangana i magnezija.

 

Možete unijeti previše soli u organizam

 

Kikiriki ne sadrži prirodno puno soli, ali mu se puno soli dodaje kod pakiranja. Količina soli u preporučenoj količini možda se ne čini odmah velika, no tko se drži preporučene količine? Lako se zanijeti, pojesti cijelu vrećicu i unijeti puno više soli nego što smo planirali.

 

To možete spriječiti tako da kupujete kikiriki u ljusci ili, ako već kupujete onaj prženi, da kupujete onaj na kojem stoji da ima smanjeni udio soli.

 

Možete dobiti porciju vitamina

 

Iako ima neke potencijalno negativne efekte, kikiriki ipak može biti zdrava grickalica. Naime, kikiriki je bogat nezasićenim mastima, vlaknima, vitaminom E, folatom i kalijem. Također, sadrži cink i magnezij, ali fitična kiselina može ograničiti koliko toga tijelo dobije.

 

Jedno istraživanje sugerira i da, zbog svih vitamina i nutrijenata u kirkirikiju, oni koji ga redovito konzumiraju imaju manji rizik od srčanih bolesti, piše Eat this.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji