Zašto je tuširanje hladnom vodom dobro za vaše zdravlje?
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
17.4°C
Vrijeme za 16.10.2021.
16.10.2021. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 17.10.2021.
17.10.2021. Ned
Max. 19°C Min. 13°C
Vrijeme za 18.10.2021.
18.10.2021. Pon
Max. 19°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,011999
GBP
GBP
8,888836
USD
USD
6,474707
EUR
EUR
7,511955
Zašto je tuširanje hladnom vodom dobro za vaše zdravlje?
13.10.2021 | Lifestyle
SAVJETI

Zašto je tuširanje hladnom vodom dobro za vaše zdravlje?

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Tuširanje hladnom vodom čim se probudite može biti prilično neugodno, no to ima brojne prednosti, i psihičke i fizičke

Velika studija iz Nizozemske pokazala je da osobe koje se tuširaju hladnom vodom u manjoj mjeri izostaju s posla zbog bolesti u usporedbi s osobama koje se tuširaju topolom vodom. Studija je obuhvatila više od 3.000 ljudi, a razlog zašto hladna voda smanjuje rizik od bolesti još uvijek nije sasvim poznat.

 

Neki istraživači sugeriraju da bi hladna voda mogla ojačati naš imunološki sustav. Studija iz Češke otkrila je da je kod mladića koji se bave sportom i tri puta tjedno u razdoblju od šest tjedana uranjaju u hladnu vodu došlo do jačanja imunološkog sustava.

 

No, potrebne su veće studije koje bi potvrdile te navode.

 

Hladna voda također aktivira simpatički živčani sustav, dio živčanog sustava koji upravlja i utječe na naš odgovor “borba ili bijeg”. Riječ je o automatskoj fiziološkoj reakciji na događaj koji se percipira kao opasan, stresan ili zastrašujući.

 

Kad se simpatički dio živčanog sustava aktivira hladnom vodom, to povećava razinu hormona noradrenalina. Taj hormon uzrokuje povećanje broja otkucaja srca i krvnog tlaka kod osoba koje uranjaju u hladnu vodu, a povezano je s poboljšanjem zdravlja.

 

Hladna voda također poboljšava i cirkulaciju, a neke studije sugeriraju da bi hladna voda mogla pomoći i u gubitku kilograma.

 

Nadalje, hladna voda može imati i brojne psihičke prednosti. Primjerice, kada hladna voda dođe u kontakt s licem ili vratom, to nmože poboljžati moždane funkcije.

 

Iako još nije sasvim jasno zašto – hladna voda ima brojne pozitivne učinke na tijelo i zdravlje. No, prije nego što odete pod hladan tuš, trebali biste znati da se to može i negativno odraziti na neke osobe. Primjerice, hladan tuš može biti opasan za osobe koje imaju srčane bolesti, piše The Conversation.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji