Posude za pečenje nemojte prati u perilici posuđa: Ovo je najbolji način
potpuno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.5°C
Vrijeme za 26.09.2022.
26.09.2022. Danas
Max. 20°C Min. 18°C
Vrijeme za 27.09.2022.
27.09.2022. Uto
Max. 21°C Min. 17°C
Vrijeme za 28.09.2022.
28.09.2022. Sri
Max. 21°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,855149
GBP
GBP
8,572428
USD
USD
7,704645
EUR
EUR
7,519734
Posude za pečenje nemojte prati u perilici posuđa: Ovo je najbolji način
22.09.2022 | Lifestyle
SAVJETI

Posude za pečenje nemojte prati u perilici posuđa: Ovo je najbolji način

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Posuda za pečenje jedan su od najčešće korištenih predmeta u svakoj kuhinji, a često je lako uočiti istrošenost već nakon kratkog vremena

Ulje, hrana i masnoća mogu se zalijepiti za metal, ostavljajući tamne mrlje i pougljenjene ostatke.

 

Upotreba perilice posuđa za uklanjanje mrlja može biti štetna i često neučinkovita, odnosno može pogoršati izgled posude tako što joj može promijeniti boju, piše Express, prenosi Večernji.hr.

 

Stručnjakinja za čišćenje Martha Stewart, tvrdi da je to uzrokovano kombinacijom visoke topline, sadržaja minerala u vodi i kemikalija koje se nalaze u tabletama za perilicu posuđa. S vremenom će metalno posuđe, osobito aluminijsko, izgledati pocrnjelo i mrljasto.

 

Objasnila je da, ako se posude za pečenje ne očiste u potpunosti nakon upotrebe, zaostalo ulje i hrana dodatno će se zapeći na tavi sljedeći put kada se stave u vruću pećnicu.

 

Samo sapun i voda neće biti dovoljni da izribate tvrdokorne mrlje, pa stručnjakinja preporučuje kombinaciju sode bikarbone i vodikovog peroksida za čišćenje prljavštine i čađi.

 

Pomiješajte jednu žlicu sode bikarbone s dvije žlice vodikovog peroksida i rasporedite po posudi za pečenje. Ostavite da odstoji dva sata i istrljajte vlažnom spužvom. Umjesto vodikovog peroksida možete koristiti i običan bijeli ocat, iako ćete morati promijeniti količine.

 

Pomiješajte pola šalice sode bikarbone s jednakim dijelovima octa i izlijte u posudu, te zatim dodajte vrelu vodu. Ostavite da se namače 40 minuta prije nego što izribate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji