Dječja psihologinja: Ova vještina mentalno jaku djecu razlikuje od ostalih
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.2°C
Vrijeme za 03.12.2022.
03.12.2022. Danas
Max. 14°C Min. 10°C
Vrijeme za 04.12.2022.
04.12.2022. Ned
Max. 13°C Min. 10°C
Vrijeme za 05.12.2022.
05.12.2022. Pon
Max. 14°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,663618
GBP
GBP
8,786126
USD
USD
7,156933
EUR
EUR
7,534103
Dječja psihologinja: Ova vještina mentalno jaku djecu razlikuje od ostalih
23.11.2022 | Lifestyle
PREPOZNAJTE!

Dječja psihologinja: Ova vještina mentalno jaku djecu razlikuje od ostalih

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Psihologinja je otkrila koja to vještina mentalno jaku djecu najviše razlikuje od one koja odustaje, ali i kako je roditelji sami mogu potaknuti kod vlastitog djeteta

Kao dječja psihologinja, Michele Borba se tijekom svojeg radnog vijeka mnogo puta susrela s djecom kojoj je bila potrebna pomoć, najčešće ona emocionalna. Kako objašnjava, mentalno slabija djeca više su podložna negativnim utjecajima okoline. Stoga je odlučila otkriti koja to vještina mentalno jaku djecu najviše razlikuje od one koja odustaje, ali i kako je roditelji sami mogu potaknuti kod vlastitog djeteta.

 

''Pandemija, oružano nasilje, klimatske promjene... Kao psihologinja, iz prve sam ruke nažalost imala priliku vidjeti kako uznemirujući događaji današnjice ostavljaju posljedice na našoj djeci. Nedavno mi je jedan 11-godišnjak rekao da mu je teško prestati misliti o lošim stvarima, što me potaknulo da razmislim o tome što se događa s djecom da sve češće imaju ovako negativne misli'', rekla je za CNBC.

 

Mentalno jaka djeca nikad ne gube nadu

 

''Bez pravih alata za suočavanje s nedaćama, može nastupiti beznađe i opća dobrobit djece može se pogoršati. Nada je ono što im daje energiju da ostanu mentalno jaki u teškim vremenima i to je ono što ih razlikuje od onih koji lako odustaju'', objasnila je. Naime, ona tvrdi kako mentalno jaka djeca razumiju važnost nade i, koliko im god teško bilo, uvijek razmišljaju pozitivno.

 

Istraživanja pokazuju da nada može dramatično smanjiti dječju tjeskobu i depresiju. Djeca koja vjeruju imaju bolji osjećaj kontrole, a izazove i prepreke smatraju privremenima te na njih gledaju kao na nešto što se može prevladati, pa je vjerojatnije da će napredovati i pomagati drugima. Ipak, unatoč svojoj ogromnoj moći, ovo je vještina koju većina roditelja ne usađuje u svoju djecu.

 

Psihologinja objašnjava kako postoji dobra vijest, a ona se krije u tome kako se nada kod djece može naučiti. ''Jedan od najboljih načina za povećanje nade jest opremanje djece vještinama za suočavanje s neizbježnim životnim udarcima, a postoje i znanstveno potkrijepljeni načini zahvaljujući kojima roditelji mogu pomoći djeci da zadrže nadu, posebno u teškim vremenima'', objašnjava Borba.

 

Kako roditelji mogu pomoći?

 

Jedna od najvažnijih stvari je, savjetuje psihologinja, zaustaviti negativnost u samom početku. Naime, neopravdani pesimizam izjeda nadu zbog čega je važno pomoći djeci da prestanu razmišljati negativno prije nego što im to pređe u naviku. Osim toga, roditelji bi trebali razvijati pozitivnu mantru kod djece jer riječi imaju veliku moć.

 

''Pomozite svome djetetu da razvije optimističnu mantru koju će zatim koristiti u svim teškim trenucima. Pozitivno razmišljanje je doslovno stvar koju je potrebno naučiti i koja se vježba. Pritom nemojte zaboraviti ni na vlastito ponašanje jer vas dijete uvijek promatra i uči od vas'', upozorava Borba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji