Mali vodič za skladištenje: Koliko hrana može stajati u zamrzivaču?
umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.5°C
Vrijeme za 16.10.2021.
16.10.2021. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 17.10.2021.
17.10.2021. Ned
Max. 19°C Min. 13°C
Vrijeme za 18.10.2021.
18.10.2021. Pon
Max. 19°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,011999
GBP
GBP
8,888836
USD
USD
6,474707
EUR
EUR
7,511955
Mali vodič za skladištenje: Koliko hrana može stajati u zamrzivaču?
21.09.2021 | Lifestyle
HRANA I ZDRAVLJE

Mali vodič za skladištenje: Koliko hrana može stajati u zamrzivaču?

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Gotovo sve namirnice možemo zamrznuti, a evo dokad bi trebali iskoristiti zamrznutu hranu!

Gotovo svu hranu možemo zamrznuti (s izuzetkom nekih namirnica, poput jaja u ljusci). No, vrijeme koliko hrana može stajati u zamrzivaču, a da ne postane prijetnja za zdravlje ili izgubi na svojoj kvaliteti, ovisi o tome o kojoj namirnici se radi. Ukoliko se radi o pakiranjima smrznute hrane iz trgovine, pogledajte pakiranje i smjernice o tome koliko se dugo hrana može skladištiti u zamrzivačima. Također, imajte na umu da bi zamrzivači (idealno) uvijek trebali raditi na -18 °C, piše Gastro 24 sata

 

Koliko traje smrznuto povrće?

 

Povrće se može zamrznuti na razdoblje od 8-12 mjeseci. Uz pravilno skladištenje, često može potrajati i dulje, no tada će se vjerojatno pogoršati kvaliteta namirnica - povrće možda neće biti jednako ukusno ili hranjivo kao prije zamrzavanja. Povrće koje je izgubilo i/ili promijenilo boju, smežurano je i ima previše zaleđenih kristala leda vrlo se vjerojatno pokvarilo.   

 

Koliko traje smrznuto voće?

 

Voće se može zamrznuti na razdoblje od oko osam mjeseci, no obično može potrajati i nakon ovog vremena, ako se pravilno skladišti. Citrusno voće najbolje bi bilo iskoristiti u roku od tri mjeseca, a ostalo voće unutar osam do devet mjeseci. Orašaste plodove najbolje je iskoristiti unutar tri mjeseca od zamrzavanja. Imajte na umu da je voće osjetljivo, pa ako su se okus i tekstura promijenili, vrlo vjerojatno znači da više nije jestivo. 

 

Mlijeko i mliječni proizvodi

 

Mliječni proizvodi i jaja imaju rok trajanja u zamrzivaču uglavnom do šest mjeseci. Maslac može potrajati od šest do devet mjeseci, a margarin do 12 mjeseci. Mlijeko je najbolje iskoristiti u razdoblju do šest mjeseci, a svježi sir može biti zamrznut samo mjesec dana. Sladoled je najbolje upotrijebiti unutar dva mjeseca, kao i jogurt.   

 

Mogu li zamrznuti kuhane obroke? 

 

Možete zamrznuti gotovo sve vrste kuhanog mesa, no važno je da meso dobro skuhate i ostavite da se u potpunosti ohladi prije zamrzavanja. Zamrznuto kuhano meso upotrijebite u roku od tri do šest mjeseci. Temeljac od mesa najbolje je upotrijebiti unutar dva do tri mjeseca, a gulaš od mesa unutar tri do četiri mjeseca. Kuhana riža i tjestenina mogu se zamrznuti na razdoblje od tri mjeseca, kao i složenci te juhe i gulaši bez mesa. 

 

Što nikada ne smijete zamrzavati?

 

Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakuumiranu hranu, jaja u ljusci, kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune, šunke, tjestenine ili jaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji