Lijepa i korisna: Ova biljka može potjerati plijesan i prašinu iz doma
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.2°C
Vrijeme za 25.03.2023.
25.03.2023. Danas
Max. 17°C Min. 12°C
Vrijeme za 26.03.2023.
26.03.2023. Ned
Max. 17°C Min. 11°C
Vrijeme za 27.03.2023.
27.03.2023. Pon
Max. 14°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,9874
GBP
GBP
0,87940
USD
USD
1,0745
Lijepa i korisna: Ova biljka može potjerati plijesan i prašinu iz doma
25.01.2023 | Lifestyle
DOM

Lijepa i korisna: Ova biljka može potjerati plijesan i prašinu iz doma

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Mirni ljiljan nije samo iznimno praktična biljka, već je i lijepa, a nije joj potrebno pretjerano održavanje - što je dobro za one koji ponekad muku muče s održavanjem biljaka na životu

Ponekad se rješavanje plijesni može činiti kao borba s vjetrenjačama, ali uz ovu biljku to više neće biti slučaj, objavio je Mirror.

 

Naime, ispostavilo se da ova uobičajena kućanska biljka može ukloniti prašinu i toksine iz zraka, a prema NASA-i može pomoći u zaštiti vašeg doma od plijesni. Ta biljka nije samo iznimno praktična, već je i lijepa, a nije joj potrebno pretjerano održavanje - što je dobro za one koji ponekad muku muče održati svoje biljke na životu.

 

Biljka spatifilum ili mirni ljiljan košta oko 15 eura, što se na prvu čini preskupo, ali kada saznate sve o njenim prednostima, shvatit ćete da se radi o isplativoj investiciji. Ona uspijeva i u kupaonicama i spavaćim sobama i pomaže poboljšati kvalitetu zraka uklanjanjem prašine i toksina iz zraka.

 

Ime joj je dala NASA u jednoj u studiji koja je trebala otkriti koje biljke su najbolje u pročišćavanju zraka. Dr. B. C. Wolverton je vodio tu studiju 1989. godine i rezultati su pokazali da ova biljka itekako može pomoći u pročišćavanju zraka.

 

Postoji mnogo skrivenih toksina u zraku koji udišemo, kao što je trikloretilen koji se nalazi u sredstvima za skidanje boje i lakovima, formaldehid koji se nalazi u sintetičkim tkaninama, benzen koji je u plastici i duhanskom dimu, ksilen koji se nalazi u gumi i koži te amonijak u sredstvima za čišćenje i gnojivu.

 

Mirni ljiljan pomaže tako da uzima vlagu iz zraka kroz svoje lišće, a ono što je bolje je to što mu nije potrebna izravna sunčeva svjetlost da bi uspijevao, što znači da je koristan u borbi protiv plijesni u vlažnim prostorijama.

 

Ako imate puno vlage u kupaonici, onda je ova biljka savršen izbor za vas jer će pomoći u filtriranju zraka.

 

No prije nego što kupite jednu ovakvu biljku, važno je napomenuti da je izuzetno otrovna i za mačke i za pse, piše Mirror.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji