STO GODINA GLAZBENE BAŠTINE Dubrovački simfonijski orkestar izdao obljetnički album
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
32.4°C
Vrijeme za 17.07.2024.
17.07.2024. Danas
Max. 32°C Min. 28°C
Vrijeme za 18.07.2024.
18.07.2024. Cet
Max. 35°C Min. 28°C
Vrijeme za 19.07.2024.
19.07.2024. Pet
Max. 34°C Min. 29°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976100
GBP
GBP
0,840580
USD
USD
1,090200
STO GODINA GLAZBENE BAŠTINE Dubrovački simfonijski orkestar izdao obljetnički album
05.07.2024 | Kultura
KONCERTNA PROMOCIJA

STO GODINA GLAZBENE BAŠTINE Dubrovački simfonijski orkestar izdao obljetnički album

Autor: Libero Portal
Foto:
Ususret velikoj obljetničkoj godini objavljen je album „Dubrovački simfonijski orkestar – 100 godina“ u nakladi Croatia Recordsa i Prvog glasa, a koncertna promocija albuma održala se sinoć u Kneževu dvoru. Album su predstavili Marija Vidović ispred Croatia Recordsa i Prvog Glasa te Slobodan Begić, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Na koncertu je upriličen čitav album – tri djela hrvatskih skladatelja: Krsta Odaka, Pavla Dešpalja i Borisa Papandopula.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je maestro Ivan Hut, veliki promotor hrvatskih kompozitora, dok je kao solist u Dešpaljevom Koncertu za violončelo i gudače Branimir Pustički. Uz Dešpalja, na albumu, pa tako i na koncertu, našla su se Passacaglia u g-molu, op. 35 za gudački orkestar Krsta Odaka te Sinfonietta za gudače, op. 79 Borisa Papandopula.

 

 „Odabir programa ovog nosača zvuka zahvala je umjetnicima koji su i sami niz godina djelovali uz Orkestar te mu posvetili svoja djela koja su oblikovala prepoznatljivi zvuk Orkestra, istovremeno slijedeći iskrenu posvećenost ansambla njegovanju hrvatske glazbene baštine.“ – navedeno je u knjižici albuma. „Sto godina postojanja jednog orkestra povod je za poseban osvrt i zahvalu svima koji su tijekom tih godina ugrađivali svoje znanje, vještinu i kreativnost u stvaranje hrvatske glazbene baštine kojom se ponosimo, koja nas predstavlja u zemlji i svijetu, koja je odredila živote generacijama glazbenika i slušatelja, na čemu smo zahvalni.“

 

Orkestar ne bi došao do svojih 100 godina da nije ljudi koja ga čine onim što jest – stoga je ravnatelj DSO-a Slobodan Begić iskoristio priliku za ispratiti u mirovinu glazbenicu koja je provela gotovo četrdeset godina u orkestru i kojoj je ovo bio jedan od posljednjih koncerata s orkestrom – gospođu Vjeru Cobenzl. Dubrovački simfonijski orkestar joj želi lijepu i ugodnu mirovinu i zahvaljuje na dugogodišnjem predanom radu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji