Bogat program i luksuzni magazin Moskar za jubilarno izdanje 75. Dubrovačkih ljetnih igara! (FOTO/VIDEO)
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
32.0°C
Vrijeme za 17.07.2024.
17.07.2024. Danas
Max. 32°C Min. 28°C
Vrijeme za 18.07.2024.
18.07.2024. Cet
Max. 35°C Min. 28°C
Vrijeme za 19.07.2024.
19.07.2024. Pet
Max. 34°C Min. 29°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976100
GBP
GBP
0,840580
USD
USD
1,090200
Bogat program i luksuzni magazin Moskar za jubilarno izdanje 75. Dubrovačkih ljetnih igara! (FOTO/VIDEO)
08.07.2024 | Kultura
DLJI

Bogat program i luksuzni magazin Moskar za jubilarno izdanje 75. Dubrovačkih ljetnih igara! (FOTO/VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa, koji će se od 10. srpnja do 25. kolovoza 2024. izvesti na različitim ambijentalnim lokacijama grada u sklopu 75. Dubrovačkih ljetnih igara, predstavili su na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Vrtu palmi Hotela Excelsior, umjetnička ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Martina Filjak, ravnateljica dramskog programa Senka Bulić, ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović, uz podršku gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića i pročelnice UO za poslove Župana i Županijske skupštine Žakline Marević.

Na predstavljanju programa ujedno je održana i promocija luksuznog izdanja Moskar, posvećenog upravo Igrama i ovoj velikoj festivalskoj obljetnici, a predstavila ga je glavna urednica Glorije Vedrana Čarapović Propadalo. 

 

Ceremonija ovogodišnjeg svečanog otvaranja upriličit će se u srijedu 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha u 21 sat, u režiji Paola Tišljarića, a u ceremoniji će sudjelovati Festivalski dramski ansambl, Dubrovački simfonijski orkestar, dirigent Valentin Egel, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor, Akademski zbor Pro musica Mostar, Zbor Blasius, Pučki zbor Konavle, Folklorni ansambl Linđo, članovi baleta HNK u Zagrebu, Plesnog studija "Step 'n Jazz,” KD Kolarin, Udruga "Dubrovački primorski svatovi" - Dubrovačka Gornja sela, KUD Stjepan Radić, KUD Marko Marojica. Svečano otvaranje moći će se pratiti i putem izravnog prijenosa na Hrvatskoj radioteleviziji i na prvom programu Hrvatskog radija, Radija Dubrovnik.

 

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako mu se čini da su ovo nikad bolje igre zbog kvalitetnog programa i već rasprodanih ulaznica te pohvalio uključenost gradskih ustanova u kulturi.

 

Bogat i šarolik program Igara pohvalila je i pročelnica Žaklina Marević, istaknuvši kako će Dubrovačko-neretvanska županija biti potpora kao i dosad, a novom vodstvu poželjela je uspjeh.

 

Umjetnička ravnateljica Martina Filjak predstavila je ovogodišnji program i istaknula je kako je zahvalna na podršci i svim članovima tima bez kojih izvedbe na Igrama ne bi bile moguć te istaknula je u program implementirala sva iskustva koja je skupila nastupajući kao pijanistica. 

 

„Vodili smo jednom niti vodiljom, Mediteranom koji nas vodi kroz sve programe. Moram izraziti zahvalnost što na 75. Igrama nastupaju sve važne gradske kulturne institucije: Dubrovački simfonijski orkestar, Kazalište Marina Držića, Folklorni ansambl Linđo, Matica hrvatska iz Dubrovnika, Studentski teatar Lero, Umjetnička galerija Dubrovnik, palača Sponza... Umjetnici koji dolaze zaista jesu ‘A lista‘, svi prije i poslije nastupa na Igrama nastupaju na najvećim europskim festivalima... Važno je da naše glazbenike i glumce vratimo ovdje”, naglasila je Filjak.

 

„Već 11. srpnja čeka nas koncert dobitnika Grammya i legendarnog katalonskog izvođača, to je Jordi Savall i njegov sastav HESPÈRION XXI. Nastupaju u programu koji se zove Mare Nostrum: Dijalog Duša. 15. srpnja čeka nas nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojim će ravnati Sebastian Lang-Lessing, nastupit će jako poznata i usuđujem se reći najbolja hrvatska violončelistica Monika Leskovar. 20. srpnja očekuje nas nastup proslavljenog hrvatskog kontratenora Maxa Emanuela Cenčića zajedno s grčkim ansamblom Latinas Nostra. Očekuju nas nastupi i ansambla Antiphonus i klasičnog gitarista Petrita Cekua već 23. srpnja. Tri dana kasnije nastupa gudački kvartet Arod, a potom legendarni francuski pijanist Pierre-Laurent Aimard. Nakon toga nas čeka nastup dubrovačkog dua, u pitanju je klasični dubrovački violist Marko Genero uz pratnju dubrovačke pijanistice Marije Grazio u jednom vrlo razrađenom i originalnom programu. Očekuje nas nastup Zagrebačkog kvarteta uz pijanista Ivana Krpana, Papondopulo kvarteta, a prvi put u Hrvatskoj nastupit će francuski violinist Renaud Capucon. Očekuje nas još jedan nastup DSO-a, tom prilikom će njime ravnati Valentin Egel i nastupit će poznati španjolski gitarist Pablo Sainz-Villegas. Nismo zaboravili na obljetnice, tako 10. kolovoza obilježavamo obljetnicu 290. rođendana Luke Luke Sorkočevića također s nastupom Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Netom prije koncerta očekuje nas predstavljanje slikovnice Luka Paljetka o liku i djelu Luke Sorkočevića, a 23. kolovoza očekuje nas koncert kojem se jako veselim, a to je jedan donacijski koncert, Mladi za mlade, napravljen u suradnji s Umjetničkom školom Luke Sorkočevića, za koji se nadam da će postati tradicija. Prikupljena sredstva namijenjena su za potrebe obrazovanja mladih glazbenika. Na završnom koncertu Opera gala, 25. kolovoza, tradicionalno će nastupati Simfonijski orkestar HRT-a, uz ravnanje Ivana Repušića, a nastupit će Sonya Yoncheva, Joseph Calleja i Ante Jerkunica", kazala je umjetnička ravnateljica Martina Filjak i predstavila niz popratnih programa. 

 

"Riječ je o koncertu koji se događa već 12. srpnja, to je Svjetski jazz orkestar glazbenih mladeži pod vodstvom Luisa Bonille, legendarni Ibrica Jusić na Igrama će proslaviti 60. obljetnicu karijere 5. kolovoza u Kneževom dvoru, 15. kolovoza očekuje nas koncert na kojem će nastupati Dina E Mel i Dina Musić, a pjevat će se zaboravljene arbanaske pjesme, a 22. kolovoza očekuje nas vatreni flamenco show plesačice Cristine Aguilere. Popratni program uključuje i tri izložbe, kao i nastupi ansambla Lado i FA Linđo te balet Hamlet", kazala je Filjak. 

 

Ravnateljica dramskog programa Senka Bulić istaknula je kako je umjetnicima što su već ušli u Grad, što se bave svojim tekstovima i što će Igre početi vrlo brzo, a i same premijere su pred vratima. 

 

„Cijeli naš program je baziran na odnosu prošlosti i budućnosti. Prisjećamo se prošlosti, ali i nekako iščekujemo budućnost, a tako zamišljam i program. Kad sam bila mlada i bila na Igrama, ostale su mi predstave, cijeli život sam ih nosila i to je možda i bio razlog zašto sam tako htjela koncipirati program. U toj misli vodimo se do prvog dramskog naslova, a to je Kafetarija, Goldonijev najigraniji tekst. To je predstava koja je zapravo antologijska, htjela sam da je vratimo na Igre. Sjajno Kazalište Marina Držića koje vodi Paolo Tišljarić, sjajan ansambl će je igrati. Gost je Maro Nejašmić Banić i mislim da će neki novi jezik Kafetarije ući u Grad, da ćemo ponovno osjetiti taj ciničan, ironični humor. Druga premijera je Ekvinocijo u režiji Krešimira Dolenčića. Ja inače Iva Vojnovića obožavam, a to je jedan od mojih najdražih tekstova i htjela sam ga s velikim umjetnicima dovest na Igre. Srećom smo ove godine, uz pomoć ljudi iz produkcije, našli prostor u Posatu koji je fantastičan. Krešo režira predstavu s velikim ansamblom, od kojeg bi izdvojila Zrinku Cvitešić, Gorana Višnjića koji nakon 20 godina dolaze ponovno u Dubrovnik. Možemo očekivati jednu veliku predstavu, jedan veliki spektakl, a opet intimnu dramu. Vratit ćemo se u bolne teme, teme dubrovačkog puka. Treća premijera je Jimmy Ćorak, pomalo neobična, to je tekst koji tematizira glumca, sve slojeve glumačke umjetnosti a izvest će ga Matija Čigir. Poslije toga idemo na čarobni Lokrum, sa Shakesperom i njegovom Olujom", kazala je Senka Bulić i dodala da, uz četiri premijere, na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama publiku očekuje i još devet dramskih naslova. 

 

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović zahvalila je na potpori svim umjetnicima, suradnicima, zaposlenicima i građanima i istaknula kako ovogodišnji financijski plan iznosi dva milijuna eura, što je za oko 15 posto više od prošle godine zahvaljujući prvenstveno podršci Ministarstva kulture, ali i planiranom povećanom prihodu od prodaje ulaznica.

 

„Zahvaljujući svim ljudima koji sudjeluju na Igrama, uspijevamo uštediti i naći sponzore kojima se i ovom prilikom želim zahvaliti, a to su Zračna luka Ruđera Boškovića, ACI, Studenac, Mastercard, Jadranski luksuzni hoteli, HEP, Euroherc, Croatia Airlines, OTP banka i brojni drugi“, kazala je Ivana Medo Bogdanović.

 

Glavna urednica Glorije Vedrana Čarapović Propadalo kazala je kako posebno, luksuzno izdanje Moskara donosi najzanimljivije priče o svemu vezanom za Dubrovačke ljetne igre, od  spektakularne ceremonije Otvaranja koja svake godine privlači brojne posjetitelje, do glumačkih, redateljskih i glazbenih velikana koji su proteklih više od sedam desetljeća sudjelovali na Igrama, te o povijesti oblikovanja vizualnog identiteta ove važne kulturne manifestacije. Ujedno, Moskar otkriva fascinantne priče o autentičnim ambijentima u kojima se održavaju predstave i koncerti, pružajući čitateljima uvid u jedinstvenu atmosferu koja čini Dubrovačke ljetne igre posebnima.  

 

Cjelokupan program ovogodišnjih Igara, kao i ulaznice, dostupni su na mrežnoj stranici festivala www.dubrovnikfestival.hr te na servisu www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati. Kupnjom Mastercard karticama ostvaruje se 10% popusta, a za iznose iznad 70 € omogućeno je obročno plaćanje Mastercard karticama na 2 ili 3 rate. Kupnjom ulaznica za 2 premijerne dramske odnosno 3 glazbene izvedbe, ostvaruje se gratis ulaznica za 1 reprizni dramski, odnosno glazbeni program po izboru

 

Video

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji