Kako su Dubrovčani u Americi proslavili Festu sv. Vlaha? (FOTOGALERIJA)
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.4°C
Vrijeme za 25.03.2023.
25.03.2023. Danas
Max. 17°C Min. 12°C
Vrijeme za 26.03.2023.
26.03.2023. Ned
Max. 17°C Min. 11°C
Vrijeme za 27.03.2023.
27.03.2023. Pon
Max. 14°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,9874
GBP
GBP
0,87940
USD
USD
1,0745
Kako su Dubrovčani u Americi proslavili Festu sv. Vlaha? (FOTOGALERIJA)
08.02.2023 | Grad, to ste vi
DRUŽENJE S PRIJATELJIMA

Kako su Dubrovčani u Americi proslavili Festu sv. Vlaha? (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto:
Dubrovčani, bez obzira u koji dio svijeta ih je život odnio, štovat će i slaviti svog Svetog Vlaha jer festa za njih znači slobodu i nezavisnost, ljubav prema svom Gradu i cijelom dubrovačkom kraju te svojoj domovini Hrvatskoj

Festa Sv. Vlaha, što bi rekli Dubrovčani „za pravo rijet“ je Festa nad Festama. Dubrovčani, bez obzira u koji dio svijeta ih je život odnio,  štovat će i slaviti svog Svetog Vlaha jer festa za njih znači slobodu i nezavisnost, ljubav prema svom Gradu i cijelom dubrovačkom kraju te svojoj domovini Hrvatskoj.

 

U New Yorku Festu Sv. Vlaha u organizaciji Cluba Dubrovnik Inc NY proslavljena je 28. siječnja u predivnom Restaurantu Dubrovnik ,čiji je vlasnik Lopuđanin , Željko Tomić. Uz dubrovačke pjatance koje se mogu jedino nać u Restaurantu Dubrovnik , goste su zabavljali poznati kantautori Srđan & Vukan .Uz himnu Sv. Vlaha i Gundulićevu himnu slobode sa kojima se Festa Sv. Vlaha tradicionalni otvara , pjevale su se i dubrovačke serenade ,a balalo se i pjevalo do kasnih ura . Posebno treba naglasit da je na večeri bilo i 9 bivših Festanjula koji su pozdravili prisutne i zahvalili se svima koji su nam došli uveličati ovaj dan koji nam dohodi jednom na godište .

 

Između San Francisca i Watsonvilla, gdje živi najviše Dubrovčana, u Campbell, Silicon Valley, 28.1.2023 . g. održana je. Festa Sv.Vlaha - tradicija se nastavlja od 1926..... Živio Sveti Vlaho !

 

Pred preko 300 uzvanika slavilo se uz tamburaše iz Varaždina koji su svoj repertoar prilagodili festi uz zvuke najboljih trubadurskih pjesama. Čula se i himna slobode, a gospar Mato Kusalo je poveo Lindjo a gospar Jakov Laptalo je oduševio s ljericom i dignuo u kolo i mlade i stare. U ugodnoj domaćoj atmosferi slavilo se do kasno u noć ! Francesko Kristovic i njegova obitelj su najzaslužniji na jos jednoj odličnoj organizaciji feste.

 

Festa Sv.Vlaha u San Pedru održana je u organizaciji Libertas Foundation u nedjelju , 5. veljače u Hrvatskom Domu gdje  je bilo oko stotinjak uzvanika  koji su došli proslavit svoga parca ,zaštitnika Dubrovnika.

 

Na Festi je bila prisutna generalna konzulica RH u Los Angelesu, Renee Pea i svećenik Fr Ivan Gerovac. Služila se domaća spenza…zelena  menestra, šporki makaruli i rozata!

 

Za ugodnu atmosferu se pobrinula naša Petra U nedjelju 5. veljače bilo je stotinjak uzvanika  koji su došli na Festu Sv .Vlaha u hrvatskom domu u San Pedru!

 

Na Festi je bila prisutna konzulica RH Renee Pea i svećenik Fr Ivan Gerovac. Služila se domaća spenza…zelena  menestra, šporki makaruli i rozata!

 

Za ugodnu atmosferu pobrinula se Petra Tulic, koja je uz himnu Sv. Vlaha na reportuaru imala melodije dubrovačkog kraja .

 

U Chicagu u Hrvatskoj Žepina  Sv. Jeronima u održana je 12. Festa sv. Vlaha.

 

29. siječnja je slavljena sveta misa i grličanje u čast parcu, a svečana večera održana je na svečev dan, 3. veljače. Preko stotinu uzvanika pozdravio je i večeru blagoslovio, fra Ivica Petanjak, biskup krčki.

 

Druženje je trajalo do kasno u noć.

 

A možemo ponosno rijet da je Festa Sv.Vlaha zatvorena u Americi  u New Yorku , u nedjelju 5. veljače sa misom u čast Sv.Vlahu u hrvatskoj crkvi Sv.Ćirila i Metodija i Sv. Rafaela na Manhattanu Poslije svečane mise i grličanja u Hrvatskom Centru bila je premijera dokumentarnog filma HRT ”ANE MLJEĆKA”- promocija hrvatskog tradicionalnog načina života na Jadranu - Kulturna Baština i prirodne ljepote Otoka Mljeta! Uz Gundulićevu Himnu Slobode Ane Mljećka (Ane Strazicic Rodriguez ) zahvalila se svima prisutnima i Sv. Vlahu koji nas čuva i na kopnu i na moru i u Americi, ovoj našoj novoj domovini.

 

Živio Sv. Vlaho!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji