Donesene epidemiološke preporuke u sezoni berbe mandarina
umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.5°C
Vrijeme za 16.10.2021.
16.10.2021. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 17.10.2021.
17.10.2021. Ned
Max. 19°C Min. 13°C
Vrijeme za 18.10.2021.
18.10.2021. Pon
Max. 19°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,011999
GBP
GBP
8,888836
USD
USD
6,474707
EUR
EUR
7,511955
Donesene epidemiološke preporuke u sezoni berbe mandarina
22.09.2021 | Gospodarstvo
NA TRAŽENJE ŽUPANIJSKOG POVJERENSTVA

Donesene epidemiološke preporuke u sezoni berbe mandarina

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/Grgo Jelavic/PIXSELL
Prednost pri radu dat će se onim radnicima koji su se cjepili te poticati one koje to već nisu

Na traženje županijskog Povjerenstva za mandarine Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uz konzultacije sa Službom za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donijela je Epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja COVID 19 infekcije u sezoni berbe mandarina.

 

Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama i rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima.

 

Zajedničke preporuke prenosimo u cijelosti:

 

CIJEPLJENJE

 

Budući da je tijekom 2020. i 2021. godine odobreno cjepivo i krenulo se sa cjepljenjem protiv COVID 19 infekcije, kao najefikasnija mjera u borbi protiv ove bolesti, svakako prednost pri radu dati onim radnicima koji su se cjepili te poticati one koje to već nisu.

 

Informirati sve djelatnike o svim mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja COVID 19 infekcije i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite.

 

Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u nikakvim aktivnostima.

 

Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli/razvije/primijeti simptome, osoba ne dolazi ili prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka.

 

Voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja  i broj mobitela/telefona)

 

Rad na otvorenom (plantaže mandarina)

 

Pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca) i sve što je navedeno u prilogu pod  nazivom „Opće mjere zaštite“

 

Rad u zatvorenom prostoru (sortirnice)

 

Budući da se radi o zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj osoba  i gdje tijekom rada neminovno dolazi  do bliskoga kontakta rizik od mogućeg nastanka i širenja bolesti je teško izbjeći. Kako bi donekle smanjili taj rizik preporučamo:

 

Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom

 

Osobe sa temp. 37,2 °C  i više stupnjeva  taj dan se ne uključuju u radni proces

 

Na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite

 

Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70 % uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada

 

Osigurati radnu odjeću zaposlenicima – robu koja se lako pere i glača

 

Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene koje se pravilno održavaju- peru)

 

Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti

 

Nošenje rukavica nije obvezno, ali se može preporučiti s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja

 

Izbjegavati kada je to moguće tijekom rada veća grupiranja osoba. Održavati fizičku udaljenost  od najmanje 2 metra

 

Ako je moguće organizirati rad u više smjena s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora

 

Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja)

 

Čaše, posuđe  i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama

 

Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati)

 

Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova. Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku

 

Smjernice za zaštitu prilikom rada

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji