Održana panel rasprava o COVID-19 teorijama zavjere u Hrvatskoj (FOTOGALERIJA)
potpuno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.7°C
Vrijeme za 26.09.2022.
26.09.2022. Danas
Max. 20°C Min. 18°C
Vrijeme za 27.09.2022.
27.09.2022. Uto
Max. 21°C Min. 17°C
Vrijeme za 28.09.2022.
28.09.2022. Sri
Max. 21°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,855149
GBP
GBP
8,572428
USD
USD
7,704645
EUR
EUR
7,519734
Održana panel rasprava o COVID-19 teorijama zavjere u Hrvatskoj (FOTOGALERIJA)
20.09.2022 | Fotogalerija
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Održana panel rasprava o COVID-19 teorijama zavjere u Hrvatskoj (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Hrvoje Curić
Panel je bio na engleskom jeziku te dio je međunarodne konferencije Informacijska tehnologija i novinarstvo u Dubrovniku

Rezultati istraživanja COVID-19 dezinformacijskih kampanja u okviru projekta Pro-fact predstavljeni su na panel raspravi “COVID-19 teorije zavjere u Hrvatskoj: Tko najčešće vjeruje u njih i kako se šire?” koja održala danas u Lazaretima. Panel je bio na engleskom jeziku te dio je međunarodne konferencije Informacijska tehnologija i novinarstvo u Dubrovniku.

 

Profesor Mato Brautović s Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku predstavio je rezultate istraživanja o mapiranju dezinformacijskih aktera, kao i analize o širenju dezinformacijskih narativa kroz vrijeme. 

 

Profesorica Marijana Grbeša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu izložila je zaključke istraživanja o sadržaju dezinformacijskih grupa i stranica na Facebooku, dok je profesor Nebojša Blanuša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebi zajedno s profesoricom Andreom Vranić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu govorio o rezultatima ankete o COVID-19 teorijama zavjere, koja je provedena na nacionalnom reprezentativnom uzorku, te ponašanjima građana koji su skloniji vjerovati dezinformacijskim narativima. 

 

Ana Barić i Sara Borzić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu upoznali su javnost s tehnološkim aspektima istraživanja i borbe protiv dezinformacija, dok je Dražen Hoffmann iz Gonga upoznao javnost s praktičnom primjenom rezultata istraživanja i izuzetno važnom ulogom medijskog i političkog opismenjavanja u službi suzbijanja teorija zavjere. Moderatorica i uvodničarka panela bila je Oriana Ivković Novokmet iz Gonga.

 

Ovo je popis tema o kojima su govorili:

 

Mato Brautović: Mapping the Ecosystem of Disinformation in Southeastern Europe: The Case Study of the Covid-19 Pandemic

Marijana Grbeša Zenzerović: Content analysis of COVID-19 related disinformation on Facebook: Topics, sources and discourses

Nebojša Blanuša: Who believes in conspiracy theories about Covid-19 in Croatia

Andrea Vranić: Behavioral correlates of COVID-19 conspiracy theories

Ana Barić i Sara Borzić: Preliminary case-study results of using structural topic models for discovering COVID-19 narratives

Dražen Hoffmann: Media Literacy and Political Agency: Why we need audiences to become publics

 

“Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom” multidisciplinarni je projekt koji istraživanjem, podizanjem svijesti i jačanjem kapaciteta novinarki i građana sveobuhvatno pristupa društvenom, političkom i zdravstvenom problemu širenja COVID-19 dezinformacijskih kampanja. Nositelj projekta je Gong, a partneri su Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, Faktograf te Fakultet elektrotehnike i računarstva. Na projektu surađuju i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) te Sindikat novinarki Hrvatske (SNH).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji