Predstavljena dopunjena 'Zagonetka pobjede' Olivera Peza (FOTOGALERIJA)
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.2°C
Vrijeme za 25.03.2023.
25.03.2023. Danas
Max. 17°C Min. 12°C
Vrijeme za 26.03.2023.
26.03.2023. Ned
Max. 17°C Min. 11°C
Vrijeme za 27.03.2023.
27.03.2023. Pon
Max. 14°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,9874
GBP
GBP
0,87940
USD
USD
1,0745
Predstavljena dopunjena 'Zagonetka pobjede' Olivera Peza (FOTOGALERIJA)
05.02.2023 | Fotogalerija
KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

Predstavljena dopunjena 'Zagonetka pobjede' Olivera Peza (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Hrvoje Curić
Knjiga „Zagonetka pobjede“ nastala je u okviru projekta Imperial DOCVMENTA udruge Art FORMAT

Promocija 2. dopunjenog izdanja knjige „Zagonetka pobjede“ Olivera Peza održana je večeras u  Kazalištu Marina Držića. Nakladnici su Art FORMAT i Hrvatski memorijalno- dokumentacijski centar Domovinskog rata, a pokrovitelj Grad Dubrovnik.

 

Knjiga „Zagonetka pobjede“ nastala je u okviru projekta Imperial DOCVMENTA udruge Art FORMAT. Na gotovo 1100 stranica ovog izdanja, u dva sveska, nižu se transkripti sa snimanja istoimenog dokumentarnog filma. Naime, ovim projektom, koji se odvija već 15 godina, uz knjigu je planirano i objavljivanje dokumentarnog serijala, filma, internetskih i drugih formata, kroz koje želimo dokumentirati velikosrpsku agresiju na Dubrovačku općinu 1991. godine.

 

Transkripcijom snimljenih razgovora u knjigu Oliver Pezo bavi se već cijelo desetljeće. Obrađene su sve bitke s prvih crta bojišnice od Konavala do Stonskoga primorja, a s više stotina sugovornika snimanja i razgovore smo vodili na izvornim lokacijama. Svi su oni branili Dubrovnik prije međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i osnivanja Hrvatske vojske.

 

Recenzenti su knjigu već uoči prvog izdanja 2015. godine ocijenili kao rezultat naj sve-obuhvatnijeg istraživanja i objedinjavanja memoarske građe koje je ikad provedeno na nekoj od hrvatskih bojišnica iz '91. godine. Potreba za drugim izdanjem ukazala se već nekoliko mjeseci poslije promocije prvog. Nakon dodatnih snimanja, transkribiranja i analiziranja drugo izdanje, podijeljeno u dva sveska, donosi stotinu novih stranica svjedočanstava o najtežim danima dubrovačke povijesti.

 

Oliver Pezo rođen je 20. lipnja 1975. u Dubrovniku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Upisao je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 1998. godine. Od tada je profesionalno angažiran u nizu domaćih i inozemnih televizijskih, novinskih i produkcijskih tvrtki. Aktivno se bavio crtanjem stripova, ilustracija i karikatura. Osnivač je i predsjednik udruge ArtFORMAT u Dubrovniku od 2007. godine. Iste godine pokrenuo je projekt “Imperial DOCVMENTA” s ciljem proizvodnje dokumentarnog filma i knjige o događajima na širem području Dubrovnika početkom Domovinskog rata, pod nazivom “Zagonetka pobjede”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji