Danas slavimo blagdan Svih svetih, evo kako se nekad obilježavao u Dubrovniku
potpuno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.5°C
Vrijeme za 03.12.2022.
03.12.2022. Danas
Max. 14°C Min. 10°C
Vrijeme za 04.12.2022.
04.12.2022. Ned
Max. 13°C Min. 10°C
Vrijeme za 05.12.2022.
05.12.2022. Pon
Max. 14°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,663618
GBP
GBP
8,786126
USD
USD
7,156933
EUR
EUR
7,534103
Danas slavimo blagdan Svih svetih, evo kako se nekad obilježavao u Dubrovniku
01.11.2022 | Dubrovnik očima prošlosti
PRIPREMALE SE SLASTICE

Danas slavimo blagdan Svih svetih, evo kako se nekad obilježavao u Dubrovniku

Autor: Libero Portal
Foto:
Činom pokrštavanja večer uoči Svih svetih dobila je i ime „Veče Svih svetih“ „All Hallows Eve“ odnosno „Halloween“

Piše: Viši kustos Ivica Kipre

 

Danas slavimo blagdan Svih svetih  - „ Sollemnitas Omnium Sanctorum“, spomendan  na sve kanonizirane svece, kao i one koji još nisu kanonizirani. Ponegdje ga se naziva i Prvi Božić te ga se slavi kao krsno ime. Blagdan Svih svetih spominje se već u 4. stoljeću, ali od 8. stoljeća, kada je papa Grgur III. blagdan Svih svetih postavio na 1. studenoga na mjesto nekadašnjeg keltskog novogodišnjeg blagdana Samhaina, blagdan postaje šire prepoznatljiv.

 

Činom pokrštavanja večer uoči Svih svetih dobila je i ime „Veče Svih svetih“ „All Hallows Eve“ odnosno „Halloween“.

 

Dan poslijeh Svih svetih, 2. studenoga slavim Dušni ili Mrtvi dan, kada se u molitvama i pri obilasku grobalja prisjećamo svih nama dragih pokojnika kao i duša u purgatoriju – čistilištu. Također u sjećanja na njih pale se svijeće ili lumini, uz križ ili sliku pokojnika, a prilikom zajedničkog blagovanja upućuju im se molitve. Dušni ili Mrtvi dan kao spomendan pokojnih nastao je na inicijativu benediktinskog opata svetog Odilona iz samostana Clunyu u Francuskoj u 10. stoljeću, da bi se zatim, upravo posredstvom benediktinskih samostana, proširio po Europi. U tradicijskom gospodarstvo ostala je sačuvana uzrečice –„ Mrtvi dan, skale van!“  koja je ponegdje  označavala početak branja maslina. Drugdje se pak taj dan u crkvu prinosi ulje namijenjeno za „lumine“ i „kanđela“ za pokojnike.

 

Ova dva dana obilježena su i pripremom posebnih slastica, kao što je „lumblija“ ili „umblija“ na Korčuli  te u Dubrovniku i Dalmaciji „fabice“, „fave dei morti“, „favette“, „bobići“  i sl.

 

Izvor: DUMUS

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji