Natalija Gržetić – dugogodišnji direktor Ugostiteljsko – turističke škole i direktorica hotela „Libertas“ (2)
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
8.0°C
Vrijeme za 07.12.2021.
07.12.2021. Danas
Max. 9°C Min. 5°C
Vrijeme za 08.12.2021.
08.12.2021. Sri
Max. 10°C Min. 2°C
Vrijeme za 09.12.2021.
09.12.2021. Cet
Max. 13°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,222967
GBP
GBP
8,829013
USD
USD
6,656535
EUR
EUR
7,520553
Natalija Gržetić – dugogodišnji direktor Ugostiteljsko – turističke škole i direktorica hotela „Libertas“ (2)
14.11.2021 | Dubrovnik očima prošlosti
FELJTON 402: IZ POVIJESTI DUBROVAČKOG TURIZMA

Natalija Gržetić – dugogodišnji direktor Ugostiteljsko – turističke škole i direktorica hotela „Libertas“ (2)

Autor: Libero Portal
Foto: Glas Grada
U prošlih nekoliko feljtona počeo sam pisati kako je Udruga za očuvanje tradicije dubrovačkog turizma „Dubrovački izlog“ s grupom turističkih entuzijasta pokrenula pred desetak godina akciju u smislu sjećanja na poznate dubrovačke turističke djelatnike, koji više nisu među nama, a koji su puno toga dali za razvoj dubrovačkog turizma

Piše: Lukša Lucijanović/Glas Grada

 

Do pojave korone spomenuli smo se 17 naših kolega i kolegica  a među njima je i gđa. Natalija Gržetić pa u ovom feljtonu nastavljamo govoriti o njenom životnom putu, a prema tekstu turističkog novinara Nikole Šubića.

 

Poslije školovanja u Zagrebu, vraća se 1951. g. u Dubrovnik i preuzima dužnost ravnateljice Ugostiteljske turističke škole Dubrovnik i na toj dužnosti ostaje sve  do 1971.g. kada prelazi za direktoricu hotela „Libertas“.

 

Kvaliteta rada u turizmu, a to predstavlja brigu za obrazovanje kadrova, predstavlja jedno od glavnih uporišta i bitan preduvjet poslovanja i razvitka. Početkom 1949. godine osniva se Komitet za turizam i ugostiteljstvo i pod njegovu nadležnost prelaze sve ugostiteljske škole Hrvatske onog vremena. Iste godine, Gradski odbor Dubrovnika u dogovoru s Komitetom za turizam i ugostiteljstvo NR Hrvatske osniva Ugostiteljsku školu s praktičnom obukom u trajanju od tri godine. U tu svrhu Školi se školske godine 1949./1950. dodjeljuje Villa Mimoza kao dom i škola intematskog tipa. Prvi direktor Ugostiteljske škole bio je Vlaho Andrić. Tajnica i organizatorica života i rada u Domu bila je Zora Petrušić, a odgajateljica Marija Mozetić. Svi nastavnici su radili honorarno. 

 

Nakon završetka ove trogodišnje škole učenici su dobivali zvanja kvalificiranih kuhara, konobara, slastičara. Škola je zatim preseljena u Villu Orsulu, gdje se nastava obavljala sve do početka sedamdesetih godina 20. stoljeća. Godine 1951. zbog atraktivnosti objekta i lokaliteta na kojem se nalazi, Glavna uprava za turizam odlučuje da se Villa Orsula osposobi za hotel u kojem će boraviti inozemni turisti. Tako je bilo uređeno 20 jednokrevetnih soba u kojima su 1952. boravili prvi strani gosti. Danas se Villa Orsula kao vrhunski objekt nalazi u sastavu Hotela Argentina.

 

Početkom prosinca 1951. popisu učeničkih radionica pridružio se i Hotel Dubravka. Bio je to mali i nerentabilni hotel s 36 postelja u staroj dubrovačkoj gradskoj jezgri (nekadašnji Hotel de la Ville, danas The pucić palace)). U to vrijeme bila je izvršena reorganizacija, odnosno decentralizacija ugostiteljskih poduzeća. Od dva dubrovačka ugostiteljska poduzeća (Lokrum i Gradac) nastalo je pet novih, a Hotel Dubravka i Villa Orsula postali su šesto takvo poduzeće. Direktor Ugostiteljske škole bio je istodobno i direktor tog ugostiteljskog poduzeća. To je bio vrlo značajan datum u razvitku Škole i važan događaj u državi, budući daje to bio prvi slučaj da jedna škola dobije objekt otvorenog tipa kao vlastitu radionicu za održavanje praktične nastave. Hotel Dubravka bio je Ugostiteljskoj školi dodijeljen u trajno vlasništvo.

 

Tako, 1952. g. dubrovačka škola postaje prvom hrvatskom ugostiteljskom školom s praktičnom obukom. Uskoro se sastavljaju prvi službeni nastavni planovi i programi za ugostiteljske škole, a ni u jednoj grani gospodarstva onog vremena nije postignut takav uspjeh u rezultatima i organizaciji stručnog školstva. Naime, u dubrovačkoj Ugostiteljskoj školi učenici su od prvog dana školovanja bili u stalnom neposrednom kontaktu s domaćim i stranim gostima, a sve to pod kontrolom i stručnim nadzorom svojih nastavnika.

 

Ugostiteljska škola uskoro dobiva i Restauraciju Jadran kao radionicu, tako daje u to vrijeme, polovicom šezdesetih godina prošlog stoljeća imala čak tri radionice za praktičnu nastavu učenika (Villa Orsula, Hotel Dubravka, Restauracija Jadran).

 

Mnogi đaci koji su završili ovu školu pošli su raditi u mnoge hotele, restorane ili turističke agencije u Dubrovniku i po čitavoj Dalmaciji i bili su stup turističkog razvoja ovog kraja.

 

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Glasa Grada

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji